Hoe herken je Felix Morel-vingerhoeden?
• Morel-vingerhoeden waren nooit gesigneerd
• 99% van zijn vingerhoeden waren gemaakt van massief messing – daarna van koper, af en toe nikkel – met een paar gemaakt van hout – en slechts een paar ontwerpen in zilver, maar ze waren niet alleen gemaakt van sterling zilver, waarvoor een test nodig zou zijn geweest
• zijn koperen vingerhoeden waren zwaarder dan de meeste koperen vingerhoeden van Britse makelij van zijn tijd
• zijn vingerhoeden bleven trouw aan een traditionele vingerhoedvorm – waarvan sommige konden worden gebruikt om te naaien als ze pasten, hoewel Morel dol was op het bevestigen van motieven aan zijn vingerhoeden, die in de weg zouden zitten
• zijn vingerhoeden hadden allemaal dezelfde diameter – niet op maat gemaakt voor vingers met een verschillende vorm
Bron: Learn more about thimbles: Sue Gowan
De vingerhoeden van Toll House on Pulteney Bridge in Bath -Engeland-
Bron: Vingerhoednieuws 19e jaargang Nummer 82 Auteur Friedy Kamp.
Dwars door de Engelse stad Bath loopt een rivier, de Avon . In het hartje van de stad, nabij een oud Romeins badhuis, is een heel brede brug over de rivier gebouwd naar het voorbeeld van de beroemde brug in Florence , de Ponte Vecchio. Deze Pulteney Bridge heeft ook links en rechts piepkleine winkeltjes erop. Ongeveer 2 meter diep en hoogstens drie meter breed. Als je met z’n tweeën binnen was, was het winkeltje vol. Heel bijzonder. Ooit werd op deze brug tol geheven.
Eén van deze winkeltjes werd beheerd door Felix Morel. Hij noemde de winkel heel passend: “Toll House”. Er stond een piepklein werkbankje en een stoel, alles net achter de etalage. Hij verkocht er verschillende siervoorwerpen.
Op een dag, tijdens een loos moment, zaagde hij een koperen pijp in kleine stukjes, soldeerde op een ervan een oude Engelse munt en zette dit in de vensterbank annex etalage. Nog geen uur later kwam een vingerhoedverzamelaar langs en kocht het als “vingerhoed’. Felix was stomverbaasd. Hij maakte er weer een en die was ook binnen de kortste keren verkocht.
Felix komt oorspronkelijk uit Tsjechië. De familie week uit naar Engeland toen de Nazi’s het land binnenvielen, hij was toen een schooljongen. Later ging men terug naar Tsjechië maar niet voor lang, men vestigde zich na een paar jaar voorgoed in Engeland. Felix voltooide nog een opleiding voor goudsmid in Pforzheim, Duitsland. Toch werkte hij altijd liever met koper dan met zilver of goud. Toen zijn creatieve geest de eerste “vingerhoed” ontwierp was voor hem een nieuwe bedrijfstak geboren: het vervaardigen van vingerhoeden. Hij was echter zo slim om de basismodellen door een gerenommeerde vingerhoedfabriek te laten maken zodat hij zich geheel op het ontwerp, afwerking en de versieringen ervan kon storten.
Alles heeft hij uitgeprobeerd, zijn fantasie kende geen grenzen. Hij heeft ze in de meest uiteenlopende kleuren en technieken gemoffeld, verguld en verzilverd; hij graveerde ze met een diamant zodat de vlakken altijd als sterren schitteren, hij monteerde er allerhande zilveren en cloisonné ornamenten op, kortom ,een verscheidenheid die niet meer te tellen is.
In 1999 ging hij met pensioen , …..een onbetwistbare stempel achterlatend in de wereld der vingerhoeden.
De winkel werd rond 2002 gesloten.