Opgericht op 1 mei 1759 in Burslem, Stoke-on-Trent door Josiah Wedgwood.
Zijn familie bleef meer dan 150 jaar betrokken bij het bedrijf. Bekende series omvatten de keramische reeksen van Queen’s Ware en Jasper.
Nadat hij voor koningin Charlotte, de vrouw van George III, een crèmekleurige thee- en koffieservice had vervaardigd, liet ze hem tot ‘Pottenbakker voor Hare Majesteit’ benoemen en zijn servies Queen’s Ware noemen.
Josiah creëerde ook Black Basalt, een fijn zwart porselein, waarmee hij kopieën kon maken van het nieuw opgegraven Etruskische aardewerk uit Italië. Zijn uitvinding van een nieuw steengoed genaamd Jasper is beschreven als de belangrijkste ontwikkeling in de geschiedenis van keramiek sinds de Chinese ontdekking van porselein bijna 1.000 jaar eerder. Het beroemde Jasper-ware komt hieruit voort: dit aardewerk is zó dicht dat het niet meer poreus is. Hij stelde veel vooraanstaande kunstenaars in dienst, waaronder George Stubbs, voor het ontwerpen van bas-reliëfs, waarbij ze vaak klassieke Griekse motieven imiteerden. Hij verbond kunst met industrie en was de eerste die keramische producten naar het Europese vasteland exporteerde.
In 1766 bouwde hij een nieuwe fabriek in Staffordshire die hij Etruria noemde, evenals een Georgiaans herenhuis, Etruria Hall, voor zijn gezin. De opening van Etrurië op 13 juni 1769 werd gevierd met het gooien van zes zogenaamde First Day’s Vases.
In Nederland is vooral het crèmekleurige servies met de ribbeltjes bekend. Albert Heyn bracht in de jaren 90 het Windsor servies in omloop en het bijbehorende kerstservies. Vrijwel elke Nederlandse familie heeft wel iets in huis uit deze serie. Ook het blue- Jasper- ware is erg bekend en populair. Het bijzondere van deze vingerhoeden is dat er geen glazuur aan te pas komt. Het met de hand vervaardigen van deze vingerhoeden is een zorgvuldig proces. Oorspronkelijk waren de vingerhoeden in het blauw maar later werden ook andere kleuren gebruikt zoals groen, rood en geel. In 1990 werd de kerstserie afgesloten met een zwart exemplaar met daarop een gouden vredesduif.